Information om Bluetooth og vejledning i tilkobling

Mange af varerne i denne shop involverer Bluetooth enten som modtager eller afsender.

Derfor har vi lavet denne generelle vejledning, som forklarer lidt om Bluetooth og hvordan man kan forbinde sin smartphone til disse enheder.

 

Lidt om Bluetooth

Bluetooth er en trådløs kommunikationsprotokol, som anvendes til trådløs kommunikation af data over korte afstande. Den er populær i mange forskellige sammenhænge, da den frigør brugeren fra ledninger, som ellers skulle forbinde enhederne med hinanden.

Bluetooth kan bruges til alle former for overførsel af data. Ofte bliver det brugt til at overføre lyd fra en afspiller til et headset eller en højtaler.

Protokollen blev opfundet i 1994 og har siden udviklet sig, hvor den er blevet forbedret og gjort stærkere og mere driftsikker. Desuden er protokollen i de seneste versioner blevet væsentlig mere strømbesparende, hvilket øger enhedens batterilevetid.

Bluetoothenheder laves med forskellig signalstyrke (klasser) og dette har stor indflydelse på enhedens rækkevidde og strømforbrug. De fleste produkter på crononova.dk er class 2, dvs. med en rækkevidde på op til 10 m. Bemærk, at 10 m er den maximale rækkevidde på en class 2 enhed. Rækkevidden afhænger meget af omgivelserne, da lavenergi trådløse signaler let påvirkes af omgivelserne. Forhindringer, både fysiske og andre signaler/støj, kan derfor nedsætte rækkevidden betragteligt.

Læs mere om Bluetooth her på SparkFun

 

Forbind dine enheder med Bluetooth

Mange enheder her i shoppen bliver automatisk synlige når de tændes. Det betyder at enheden ved en søgning efter enheder på din smartphone, vil dukke op i listen over tilgængelige enheder. Ofte er det blot et spørgsmål om at vælge enheden i listen over fundne enheder, hvorefter den forbindes til mobilen.

Det er typisk Bluetooth headsets og Bluetooth højtalere som bliver synlige i forbindelse med at de tændes. På andre enheder, som f.eks. smartwatches, skal Bluetooth typisk tændes på enheden, inden den kan parres med din smartphone.

 

Forbind dit smartwatch med din smartphone

1. Tænd Bluetooth på din smartphone. Der er ofte en genvej til at gøre dette, men ellers finder du typisk Bluetooth under Indstillinger i telefonens menu. 

2. På dit smartwatch skal du typisk ind i menuen og finde Bluetooth. Her er der ofte et punkt der hedder Power, som skal sættes til On.

3. På din mobil søger du nu efter nye enheder og venter.

4. Når dit smartwatch er fundet, vælger du det fra listen. Der dukker givetvis en dialog op, hvor du skal bekræfte forbindelsen og evt. deling af kontakter, beskeder med mere.

5. På dit smartwatch skal du godkende forbindelsen til mobilen. Der vil typisk blive vist en kode, som også vises på din smartphone. Matcher de to koder accepterer du forbindelsen til mobilen på dit smartwatch ved at trykke på "Yes".

6. Godkend forbindelsen og beslut hvilke informationer uret skal have adgang til på din mobil.

Din mobil skulle nu være forbundet til dit smartwatch og du kan, for de fleste smartwatches i denne shop, anvende uret til at modtage og foretage opkald via mobilen. 

 

Sådan kobler du dit headset med to telefoner

Det er muligt at koble de fleste Bluetooth headset til to telefoner.

For at det skal lykkes kræver det dog en bestemt fremgangsmåde. Følger du ikke denne, risikerer du at få en fejlmeddelelse om, at forbindelsen ikke kunne oprettes pga. forkert kode eller kodeord.

Du skal gøre følgende for at forbinde to telefoner til dit headset:

  1. tænd headset
  2. tænd Bluetooth på telefon A
  3. find headset på telefon A
  4. par telefon A med headsettet
  5. sluk for bluetooth på telefon A
  6. sluk for headsettet
  7. gentag punkt 1-6 på telefon B
  8. tænd headset 
  9. tænd bluetooth på telefon A og telefon B samtidig

Begge telefoner skulle nu automatisk forbinde til dit headset og du kan bruge det fra begge telefoner.

 

Bluetooth rækkevídde

Bluetooth har en relativ kort rækkevidde og man skal derfor ikke have vilde forventninger til, hvorlangt fra kilden man kan anvende det. Bluetooth skal betragtes som en trådløs version af den enhed du anvender. Et headset med ledning er typisk heller ikke mere end ½-1 meter fra kilden. Det samme gælder også headsets og små højtalere.

Det samme gælder i princippet også for smartwatches. Her skal du være opmærksom på, at uret blot er en forlængelse af din mobil. Du skal altså ikke forvente, at uret holder samme kvalitet i signalet til mobilen over adskillige meter. Et typisk brugsscenarium er, at du har mobilen i din lomme eller taske og uret på din arm. Det er muligt at forbindelsen holdes, men signalets kvalitet er kraftigt nedsat, når du bevæger dig væk fra kilden og er slet ikke egnet til tale, som er en datatung kommunikationsform.