Støv- og vandtæthed (IPxx)

Dykker der snorkler i klart blåt vand

De fleste ved, at elektronik og vand normalt ikke er særlig gode venner. Derfor vil vi som forbrugere også gerne have, at vores, mange gange, dyrbare elektronik er så godt sikret mod vand som muligt. 

Som voksen er det lettere at vurdere om en elektronisk enhed kan tåle den situation vi vil udsætte den for og vi tager vores forbehold (lægger den fra os eller undlader helt at medbringe den, hvis vi ved, at vi skal ud i et milj', hvor det ikke kan tåle at være).

Børn har ofte ikke evnen til at vurdere om det elektronik de har på sig, kan tåle vand og udsætter det for vandmængder det ikke er bygget til. Derfor er det også en rigtig god idé, at være ekstra opmærksom på IP-specifikationen, når du køber elektronik til dit barn.

 

IP specifikationen og kodernes betydning

På flere af bla. ur-produkterne her i shoppen vil du se en angivelse af støv- og vandtæthed med koden IP67 eller IP68. IP står for "Ingress Protection" og kan oversættes til noget i stil med "beskyttelse mod indtag" (af støv og væsker). Faktisk er det ikke kun støv, men faste stoffer, men i praksis vil det her i shoppen være støv der er interessant at fokusere på i forbindelse med denne standard.

Dette er altså en standard for, hvor godt et produkt er beskyttet mod at der kommer støv og væske i vitale dele.  

Det kan implementeres dels ved at gøres hylsteret tæt eller ved at beskytte relevante komponenter inde i produktet. Dette kan f.eks. opnås med nano coating, der er en teknologi, som imprægnerer elektronikken for at beskytte mod at væske beskadiger delene.

IP-koden går fra IP00 til IP68, som i normale termer vil sige ingen beskyttelse mod hverken støv eller væske (IP00) op til fuld beskyttelse mod indtrængen af støv og væske (IP68). 

Dertil kommer en bonus specifikation der hedder IP69K, der lover beskyttelse mod dampstråler. Jeg har, indtil videre, ikke set denne specifikation for nogle af de produkter jeg handler med her i shoppen og tænker heller ikke jeg kommer til det.

Du kan se den komplette beskrivelse og liste med specifikationer for de enkelte IP-klassificeringer på dette link (det er på engelsk).

De vigtigste IP-specifikationer at være opmærksom på, hvis du gerne vil have elektronik som kan tåle nedsænkning i vand, er IP67 og IP68. Denne klassifikation vil du finde på flere af produkterne i min shop. Det kunne f.eks. være dette smarte runde pulsur, som har en IP68 klassifikation, eller dette handy pulsur, som har en IP67 klassifikation.