Mand med smartwatch skriver på computer

Hvad er et smartwatch?

af Jan Hansen d. 28. december 2017

Hvis du ikke allerede er stødt på begrebet smartwatch, eller smartur på dansk, så er det kort fortalt, en lille computer du spænder om armen. Så ud over at være et ur, har det altså også en masse andre funktioner, du kan anvende til forskellige formål.

Smartwatches udvikler sig meget og fra at være et lille sjovt stykke legetøj bliver smarture efterhånen så avancerede, at du ved at tale til det kan ringe kontakter op eller sågar få det til at lave aftaler og oprette dem i din kalender. Ure med den slags funktioner er dog meget dyre endnu, men smarture er en teknologi i sin spæde start. Der er meget i vente på denne front.

Du kan få smarture i alle prisklasser. Priserne spænder fra 100 kr til adskillige tusinde kroner. Der er selvsagt stor forskel på hvormeget teknologi der kan puttes i et ur til 100 kr og hvor lækker den teknologi kan gøres til den pris. Omvendt kan der laves meget lækker design og teknologi for 6-8.000 kr (som et Apple Watch sagtens kan koste) - og det er der så!

Det er klart, at Apple har lavet et af de mest gennemarbejdede produkter på markedet. Det betaler du også prisen for. Nøgleordet for Apple er integration med deres andre produktlinjer og services, hvilket giver en stærk oplevelse for dig som slutbruger. I bund og grund er hele fidusen med gadgets, som et smartwatch jo er, vel, at det skal gøre hverdagen lettere for dig som forbruger. Det lykkes meget godt for Apple.

De billige smarture giver typisk en noget mere skrabet oplevelse, men kan stadig godt være med til at lette din hverdag og give dig mere information om dig selv og dine aktiviteter. Typisk fokuserer disse billigere uret på opsamling af information om dig via nogle sensorer som sidder i uret. Dette kan være en bevægelsessensor, en pulsmåler, et barometer osv.

Med disse sensorer sammenstykker urene data du kan bruge til at motivere dig selv til at gøre mere af noget og mindre af noget andet. En skridttæller kan motivere dig til at bevæge dig mere i hverdagen. En siddealarm kan motivere dig til at få bevæget dig oftere, hvis du har stilsiddende arbejde. Flere sensorer i samarbejde kan give dig mere kompleks information, som du kan bruge i forbindelse med et træningsprogram du er igang med.

De fleste smarture har også de mere gængse funktioner indbygget. Det være sig kalender, alarmer, stopur osv. Disse funktioners anvendelse og anvendelighed giver sig selv. De fleste af os kender nok situationer i vores hverdag, hvor vi gerne, via alarmen, lige vil mindes om, hvad klokken er. Ligeledes kan du nok også forestille dig at et stopur kan være praktisk at have ved hånden, når du f.eks. udfører frivilligt arbejde i en sportsforening. 

Mange smarture, lige fra de billigere til de mere pristunge, har ofte en indbygget mobiltelefon. Så kan du i princippet lade din, ofte store og dyre, smartphone ligge hjemme og stadig være kontaktbar. Et smartwatch med indbygget mobil kan være genialt, hvis du skal til fest, i byen eller andre steder, hvor det kan være upraktisk, at have din smartphone i lommen. Du har måske slet ikke en lomme du kan have den i. Med et smartur om armen, har du de basale kommunikationsfunktioner lige ved hånden, bogstavligt talt.

 

Fremtiden for smarture

Som tidligere nævnt er smarture i sin spæde start og denne type ur har et stort potentiale indbygget.

De dyre modeller er allerede nu avancerede, dels i den indbyggede teknologi, dels i den måde de samarbejder med andre services og enheder om at få løst opgaver.

Der er dog mere i vente. Der er en udvikling af de indbyggede sensorer igang, hvor sensorerne bliver mere følsomme og dermed kan give en meget mere detaljeret billede af, hvad du, som bærer af uret, laver. Når uret er bedre til at "føle" hvad du foretager dig, kan det også bedre give dig de data og funktioner du har behov for. 

Forestil dig at uret, alene ud fra dine bevægelser, kan fastslå, om du går, løber, cykler, sidder, skriver på dit tastatur, spiller på spillekonsol eller andre daglidagsaktiviteret. Med disse oplysninger kan uret give dig bedre feedback til, hvordan du kan forbedre din livsstil - eller at du gør det super godt!

Forestil dig, at uret kan "føle" om du drejer dit håndled den ene eller den anden vej, om du gnider fingrene mod hinanden eller laver en bestemt bevægelse med din hånd. Dette kunne bruges til at kontrollere andre enheder som uret er koblet sammen med, f.eks. dit stereoanlæg eller dit TV. Du kunne så slippe for, at anvende en fjernbetjening til at skifte kanal på dit TV eller skrue op og ned for volumen på dit stereoanlæg. Med denne slags information er det kun fantasien der sætter grænser for, hvad sådan et smartur kan bruges til.